Горіх макадамія: користь і шкода для організму, ціна, протипоказання, відгуки, фото, де росте, смак, шкаралупа, масло, корисні властивості для жінок

Користь і шкода горіха макадамія
Іноді прийдеш в супермаркет і не розумієш, куди потрапив: замість звичної їжі на очі трапляються насіння Чіа, карамбола, лічі. Виглядає все це дивно, як це є незрозуміло, а спробувати хочеться. Навіть замість звичних волоських і лісових горіхів нам пропонують покуштувати дивовижну макадамію. Наступного разу не відмовляйтеся, так як цей екзотичний горіх дуже корисний.
Користь і шкода горіха макадамія

опис

Макадамия – це вид горіха, який відомий своїми корисними властивостями. Він містить необхідні вітаміни і мінерали для лікування таких хвороб, як цукровий діабет, атеросклероз, захворювання серця. Плоди макадамії часто входять в склади страв, рекомендованих при висококалорійних дієтах.

Свою назву цей горіх отримав завдяки австралійському ботаніку Фердинанду Мюллеру, який вибрав йому ім’я на честь свого друга, хіміка Джона Макадама.

Плоди відомі тим, що є не тільки одними з найбільш корисних, а й одними з найдорожчих видів горіхів. Плодоносити горіхове дерево починає тільки на 7-8 рік свого життя, кожному урожаю для дозрівання потрібно кілька місяців, а збір плодів вимагає багато часу і сил.

Де росте і як виглядає

Горіх макадамія родом з Австралії, про що свідчить його друга назва – «австралійський горіх». Але поступово, зі збільшенням популярності цього сорту розводити культуру стали і в інших країнах, таких як ПАР, Кенія, Мексика, Бразилія, США.

Зараз виробництво горіхів постійно збільшується, а центр розведення дерев перемістився в Америку, на Гавайські острови.

Плід має круглу форму і невеликий розмір, що становить від 20 до 35 мм в діаметрі. Шкаралупа горіха дуже товста. Шкаралупа незрілих плодів має зелений колір, поступово вона набуває темно-коричневий відтінок, а потім, коли горіх дозрів, тріскається.

Ядра нагадують своїми розмірами і формою фундук: вони гладкі, круглі і мають бежевий відтінок.

Хімічний склад і харчова цінність

Горіхи мають багатющий хімічний склад. До нього входять такі речовини:

  • вітаміни груп А і B;
  • залізо;
  • білки;
  • нікотинова кислота;
  • фолієва кислота;
  • цинк;
  • мідь;
  • фосфор;
  • калій.

Плоди багаті такими антиоксидантами, як:

  • поліфеноли;
  • амінокислоти;
  • селен.

З точки зору харчової цінності, горіхи також мають собі мало рівних.

Вони сповнені різних вуглеводів:

  • сахароза;
  • фруктоза;
  • глюкоза;
  • мальтоза;
  • вуглеводи на основі крохмалю.

користь

Плоди макадамії за рахунок безлічі корисних речовин, що містяться в них, можуть використовуватися при лікуванні різних захворювань.

Наприклад, горіх корисний для хворих на цукровий діабет 2 типу. Він містить речовини, що допомагають тримати індекс глікемії під контролем, незважаючи на свою високу калорійність.

Ці горіхи покращують кровообіг за рахунок вмісту калію і магнію, а значить, допомагають боротися з головними болями і мігренню, покращують роботу серця.

Селен, що міститься в макадамії, допомагає при лікуванні захворювань щитовидної залози.

Для жінок і чоловіків

Допомагають при жіночих захворюваннях. Речовини, що містяться в них, знімають болі при менструаціях, а також знижують кількість припливів під час клімаксу.

Антиоксиданти допомагають у профілактиці таких серйозних хвороб, як пухлини шийки матки та молочних залоз.

Корисні горіхи і для чоловіків. Вони допомагають нормалізувати роботу сечостатевої системи, поліпшити потенцію, не допустити запалення передміхурової залози, добре впливають на роботу печінки і знижують ризик появи каменів у нирках.

Для дітей

Завдяки вмісту в них вітамінів і мінералів плоди корисні для дітей. Регулярне, але помірне вживання горіхів допомагає зміцнити імунітет дитини, зробити зростаючі кістки міцнішими.

Використовувати в рецептах дитячих страв нескладно, адже за рахунок свого приємного смаку вона більше нагадує солодке частування, ніж ліки.

для літніх

Плоди горіха містять омега-9 і омега-3, які допомагає розвинути і зберегти пам’ять, запобігають неврологічні захворювання.

Виявлено позитивний вплив макадамії на профілактику хвороби Альцгеймера. Недолік глюкози в організмі може викликати порушення мозкової активності, характерні для цієї хвороби. Щоб не допустити розвитку хвороби, рекомендується дотримуватися дієти з підвищеним вмістом омега-3, яка міститься в макадамії.

Наукові дослідження виявили користь цих плодів для лікування серцево-судинних захворювань. Горіхи здатні вивести з організму надлишки холестерину, який провокує високий тиск, сприяє появі атеросклеротичних бляшок і може привести до інсульту.

Жири, що містяться в макадамії, здатні зміцнювати стінки судин, а також допомагають в боротьбі з артритом.

При вагітності та годуванні

Вагітні жінки часто страждають від варикозного розширення вен, тому їм необхідно додаткове очищення кровоносних судин і їх зміцнення, яке забезпечує плід макадамії.

Горіхи допомагають зняти хворобливі відчуття, додають енергію і допомагають організму відновитися після пологів і під час годування дитини.

Чи можна їсти при схудненні

Як не дивно, але калорійна макадамия регулярно зустрічається в рецептах дієтичних страв. При помірному вживанні цей горіх може бути корисний для тих, хто намагається схуднути.

калорійність

Плоди знамениті своєю високою калорійністю.

Один горіх містить близько 20 калорій. У день рекомендується з’їдати не більше 5-7 штук, щоб не набрати зайву вагу, тому що добова норма калорій для дорослої людини складає близько 2 000 калорій.

Макадамия корисна тим, хто дотримується суворої дієти. Горіхи містять необхідні організму вітаміни і мінерали, що їх може бракувати в раціоні худне людини через обмежену кількість використовуваних в їжу продуктів. Досить з’їсти всього кілька горішків, щоб отримати потрібну дозу корисних речовин.

Вплив горіха на організм

Згідно з науковими дослідженнями плоди здатні надавати сприятливий вплив на організм, за умови, що людина дотримується міру і не має будь-яких медичних протипоказань.

Нервова система

Плоди макадамії містять мідь, вітаміни групи В, магній і марганець. Ці речовини допомагають зміцнювати нейромедіатори, які відповідають за нормальне функціонування системи мозку. Олеїнова кислота допомагає зберегти нервовим клітинам мозку свою працездатність. Все це сприяє гарному стану нервової системи.

серце

Артерії кровоносної системи підтримуються в робочому стані за рахунок вмісту корисних жирів в плодах горіхів. Мононенасичені жирні кислоти знижують рівень холестерину, підвищуючи працездатність серцевого м’яза і зменшуючи ризик розвитку ішемічної хвороби.

Травна система

Макадамия виводить токсини з організму, сприяє нормалізації роботи кишечника за рахунок вмісту розчинних і нерозчинних харчових волокон, а також складних вуглеводів.

кістки

Вміщені в горісі кальцій, магній і калій корисні для кісток і зубів, так як вони перешкоджають втрати мінералів організмом.

Фосфор зміцнює зуби.

Корисні плоди і при захворюванні нирок, які небезпечні порушенням обміну мінералів. Марганець, що міститься в горіхах, зменшує негативний вплив ниркових захворювань на стан кісток.

імунітет

Завдяки вмісту фенольной кислоти і антиоксидантів плоди допомагають в боротьбі з вільними радикалами, виводять токсини з організму. Все це допомагає вилікувати хвороби і зміцнює імунітет.

нігті

Масло рекомендується регулярно втирати в нігті і кутикулу. Воно робить шкіру рук більш м’якою, допомагає впоратися з сухістю, а також зміцнює нігтьову пластину завдяки високому вмісту магнію і калію.

волосся

Масло австралійського горіха регулярно використовується в засобах для волосся. Якщо нанести його на шкіру голову, то воно буде стимулювати кровообіг, зміцнить волосяні фолікули і допоможе при боротьбі з випаданням волосся.

шкіра

Масло, що отримується з горіхів, має омолоджуючий ефект. Горіхи містять велику кількість антиоксидантів, здатних вилікувати опіки, подразнення шкіри, зволожити шкіру і розгладити дрібні зморшки.

Як це не дивно, але горіхи, якщо їх регулярно додавати в їжу, допомагають впоратися з проблемами, властивими жирній шкірі, нормалізує саловиділення і вирівнюючи колір.

Протипоказання і можливу шкоду

Якщо не зловживати макадамиа, то ніякої шкоди вона завдати не може. Виняток становить алергія на цей вид горіхів, а також можливий набір ваги при занадто великому вживанні горіхів.

При алергії на горіх спостерігаються такі симптоми:

  • нудота;
  • пронос;
  • набряки;
  • утруднення дихання.

Пам’ятайте, що в разі алергічної реакції необхідно терміново звернутися за лікарською допомогою.

У вас є алергія на горіхи?

  • немає
  • Так
  • Додати свою відповідь

результати
Poll Options are limited because JavaScript is disabled in your browser.

Не рекомендується зловживати горіхами тим, хто страждає захворюваннями печінки і шлунково-кишкового тракту.

Також горіхи шкідливі і дуже небезпечні для домашніх тварин.

Як вибрати, обробити і зберігати горіх

Купити горіхи можна в магазинах з широким асортиментом натуральних і біопродуктів або в інтернеті. Перевага магазину в цьому випадку полягає в тому, що у вас буде можливість уважно перевірити зовнішній вигляд продукту.

Найкраще купувати вже очищені плоди. По-перше, тому що вам не доведеться самим їх чистити, а по-друге, так як вага шкаралупи значно збільшує вартість спочатку недешевого горіха.

На вигляд макадамия повинна бути щільною, без тріщин, однотонної і м’ясистої.

Зберігати горіхи краще в прохолодному, сухому місці, наприклад, у відсіку холодильника, призначеного для фруктів.

як розколоти

Шкаралупа цього горіха вважається однією з найбільш твердих в світі. Саме тому рекомендується купувати горіхи вже очищеними.

Якщо ж ви купили горіх в шкаралупі, то доведеться докласти фізичні зусилля і витратити досить багато часу, перш ніж використовувати в їжу.

Якщо в шкаралупі вже є надріз або тріщина, то вставте міцний ніж або інший схожий за формою предмет в неї і акуратно проверніть. Шкаралупа повинна почати відходити від ядра.

Якщо на шкаралупі немає тріщин, то краще затиснути горіх в лещатах, поклавши його на міцну поверхню, і вдарити по шву плода молотком. При необхідності повторіть удари доти, поки шкаралупа не дасть тріщину.

смак

Смак горіха солодкий, трохи вершковий, через це він часто порівнюється зі смаком фундука або смаженого каштана. За своєю текстурі плід маслянистий, трохи розсипчастий.

При промисловій обробці горіх обсмажується або вариться з додаванням ванільного цукру або паличок ванілі. Це надає йому солодкуватий смак і характерний аромат. Але навіть без додаткової обробки горіх має дуже приємний смак і широко застосовується в кулінарії.

Скільки можна з’їсти в день

Горіхи, незважаючи на всі їхні корисні властивості, дуже калорійні. Тому, щоб не нашкодити організму і не набрати зайву вагу, краще не їсти більше 5-6 горішків в день.

Застосування частин горіха

Найчастіше в приготуванні страв використовуються ядра макадамії, але якщо ви придбали горіхи в шкаралупі, не поспішайте її викидати. Всі частини горіха можна так чи інакше використовувати в їжу.

ядро

Ядра макадамії – це основна частина плода. Їх використовують в кулінарії, додаючи в салати або ж в тісто при випічці хліба. Вони не тільки надають стравам приємний смак, але і роблять їх набагато корисніше і більш поживні. Крім цього, макадамия добре поєднується за смаком з кавою.

Можна вживати ядра і самі по собі. Краще їсти їх у сирому вигляді, без термообробки. Так, вони збережуть максимальну кількість корисних речовин.

Горіхи корисні, але потрібно пам’ятати про їх калорійності і акуратно стежити за щоденною порцією.

шкаралупа

Не викидайте шкаралупу горіха, тому що їй також можна знайти застосування.

У деяких країнах її використовують для розпалювання печей замість дров або в якості добрива для ґрунту.

У кулінарії тверду оболонку горіха застосовують для виготовлення алкогольних настоянок. За рахунок свого тонкого ванільного аромату вона може зробити напій більш цікавим за смаком і корисним за своїми властивостями.

Для приготування настоянки вам знадобиться:

  • шкаралупа приблизно 150-170 горіхів;
  • 3 літри горілки або іншого міцного алкоголю;
  • 1 столова ложка цукру.

Подрібніть шкаралупу, злегка обсмажте її або відваріть в цукровому сиропі протягом 10-15 хвилин. Сироп готується з розрахунку 500 грам цукру на 1 літр води.

Залийте шкаралупу алкоголем, додайте цукор.

Наполягайте суміш протягом двох тижнів в темному місці, періодично струшуючи.

Масло

Масло макадамії, що отримується після холодного віджиму, має безліч корисних характеристик. Їм можна замінити звичайну соняшникову або вершкове масло, використовувати для смаження або заправки страв.

Містить вітаміни групи В, які допомагають прискоренню обміну речовин, тому застосування його в їжу сприяє втраті ваги при дотриманні дієти.

Дуже широко застосовується і в косметології. Воно добре живить і відновлює шкіру, тому його часто використовують в складах кремів і масок для шкіри.

Масло сприятливо впливає на волосся. Якщо у вас сухе волосся, просто втирайте кілька крапель олії в шкіру голови. Зробить локони більш зволоженими, поверне їм блиск і гладкість, прискорить зростання нового волосся.

Пам’ятайте, що масло макадамії досить насичене і для щоденного застосування необхідно всього кілька крапель, інакше пасма можуть здаватися жирними. Масло можна використовувати і для ополіскування: розведіть 3-4 краплі на літр води і сполосніть їм волосся.

Сфера застосування

Австралійський горіх застосовується в народній медицині, в косметології і в кулінарії.

У народній медицині

Завдяки своїм корисним властивостям і простому використанню, регулярно зустрічається в народних лікувальних засобах.

Ось один з найпростіших рецептів, спрямованих на зміцнення імунітету.

Вам знадобиться:

  • 1 столова ложка тертих горіхів;
  • 2 столові ложки меду;
  • кілька крапель соку лимона.

Перемішайте інгредієнти і приймайте суміш вранці по одній столовій ложці.

У кулінарії

Навіть без додаткової обробки горіх має приємний смак. Завдяки цьому він часто використовується в кулінарії.

Його додають в свіжі салати в сирому вигляді, використовують при приготуванні морозива або солодкої випічки, їдять покритим карамеллю або шоколадом, а також додають в каву.

рецепти

Можна приготувати цукерки з макадамії самим.

Для цього потрібно:

  • 100 г горіхів;
  • плитка шоколаду (білого, молочного або гіркого);
  • кокосова стружка.

Розтопіть шоколад на водяній бані, додайте в нього кокосову стружку. Приготуйте невеликі формочки для цукерок, покладіть в кожну форму по горіху і покрийте його зверху сумішшю шоколаду і кокоса. Як тільки цукерки охолонуть, їх можна подавати до столу.

Ще один популярний рецепт – печиво з макадамії і білим шоколадом:

  • 350 г горіхів;
  • 2 з половиною склянки пшеничного борошна;
  • 250 г тростинного цукру;
  • 120 г звичайного цукру;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 100 г білого шоколаду;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 2 курячих яйця;
  • 220 г вершкового масла;
  • 2 чайні ложки екстракту ванілі.

Перемішайте в одній мисці борошно, соду і сіль. В іншій мисці змішайте масло і цукор. Збийте їх до однорідної маси. Поступово додайте яйця, ретельно все перемішайте. Додайте ваніль і знову перемішайте. Почніть вводити суху суміш (борошно і сіль), збиваючи її на низькій швидкості.

Горіхи і шоколад дрібно порубати, додайте до одержаної маси. Викладіть тісто на деко. Випікайте близько десяти хвилин при температурі 180 градусів.

Подавайте печиво з чаєм або кавою.

У косметології

Горіх часто застосовується в косметології. Виробники використовують його як самостійний засіб (наприклад, масло для особи) або як один з інгредієнтів в складі кремів і сироваток.

Австралійський горіх можна використовувати і при приготуванні домашніх засобів по догляду.

Для класичної маски вам знадобиться тільки масло макадамії, яке необхідно рівномірно розподілити по обличчю за допомогою пальців або ватного диска. Залиште масло на обличчі на 20-30 хвилин, потім акуратно змийте за допомогою води, серветок і м’якого очищаючого крему. Такий рецепт ідеально підійде для дуже сухої шкіри.

Кілька крапель масло горіха можна додавати в ваш звичайний крем для обличчя, щоб зробити його більш насиченим і поживним.

Для жирної шкіри підійде маска з макадамії і екстрактом чайного дерева.

Вам знадобляться:

  • 3 чайні ложки масла;
  • 1 крапля ефірного масла чайного дерева;
  • 1 крапля лимонного масла;
  • 1 крапля ефірного масла лаванди.

Ретельно змішайте всі інгредієнти і нанесіть на шкіру на 10-15 хвилин.

Поживна маска для обличчя:

  • 1 жовток;
  • 1 ложка кефіру;
  • 1 ложка меду;
  • 60 г вівсяних пластівців;
  • 5 крапель олії макадамії.

Перемішайте всі інгредієнти і нанесіть на чисту шкіру на 20-30 хвилин, потім ретельно змийте.

Маска з макадамії і авокадо, сприяє розгладженню зморшок:

  • м’якоть одного стиглого авокадо;
  • 2 краплі ефірного масла іланг-ілангу;
  • 2 краплі ефірного масла рожевого дерева;
  • 2 краплі олії макадамії.

Зробіть пюре з м’якоті авокадо, додайте в нього необхідні масла. Нанесіть маску на шкіру обличчя і постарайтеся лежати, поки вона діє. Потім акуратно видаліть її ватним диском і очистіть обличчя за допомогою м’якого засобу для вмивання.

Посилання на основну публікацію