Дієта стіл 5: що можна і не можна (таблиця), смачні рецепти, меню на тиждень, кожен день, список продуктів

Як дотримуватися дієти «Стіл №5» за Певзнером
Підшлункова залоза виробляє ферменти, які розщеплюють білки, жири, вуглеводи в організмі. При панкреатиті відтік ферментів порушується, травна система не справляється з переробляється їжею. Спеціально для хворих панкреатитом радянським дієтологом Михайлом Певзнером була створена дієта №5. Вона підходить людям, які перенесли загострення хвороби, а також тим, у кого хронічна форма захворювання.

дозволені продукти

При панкреатиті дозволені:

  • крупи- рис, манка, вівсянка, гречка;
  • протерті супи на овочевому бульйоні;
  • черствий білий хліб або сухарі, прісне печиво;
  • пісне м’ясо;
  • нежирні сорти риби;
  • відварені овочі;
  • яблука печені, стиглі фрукти;
  • кефір, кисле молоко, ацидофілін;
  • неміцний чай, відвар шипшини.

При дієті №5 слід максимально обмежити вживання таких продуктів:

  • ячна, перлова або пшенична каша;
  • борщ, холодні супи;
  • сир, вершки, сметана;
  • соєві боби;
  • соуси домашнього приготування;
  • сир;
  • сіль.
    При відсутності болів, загострень допускається введення помідорів і огірків.

Якщо хворий знаходиться поза стадії загострення хвороби, поступово можна додавати до щоденного раціону зазначені продукти. При загостренні, появі болю слід їх повністю виключити.

заборонені продукти

До заборонених відносяться всі смажені, жирні, копчені страви. При гострій стадії хвороби на кілька днів показано повне голодування, хворий тільки п’є чисту негазовану воду.

До заборонених продуктів належать:

  • м’ясні, рибні бульйони;
  • житній, свіжий хліб, здоба;
  • білокачанна капуста, редис, часник, щавель;
  • виноград, банани, фініки, інжир;
  • солодкі йогурти;
  • міцний чай, кава, алкоголь;
  • оладки, млинці;
  • консерви;
  • цитрусові;
  • сосиски, ковбаси;
  • сало;
  • кетчуп, майонез, гірчиця, хрін;
  • чіпси і фастфуд;
  • шоколад, мед, варення;
  • морозиво;
  • газовані напої.

Меню на тиждень

Меню при панкреатиті має бути збалансованим. У раціоні повинні бути присутніми всі дозволені продукти. Дотримуватися такого раціону можна необмежений час до поліпшення стану. Добова калорійність не може бути менше 800 ккал.

Протягом дня треба випивати до 1,5 л мінеральної води без газу, а перед сном — склянка ряжанки, кефіру або кислого молока.

Варіант меню з не протертою їжею на один день

При тривалій ремісії та відсутності болів раціон можна трохи урізноманітнити, в тому числі включати в меню не протерті страви.

Зразкове меню з такою їжею виглядає так:

  • Сніданок: молочна рисова каша і чай.
  • Другий сніданок: компот з чорносливу і печиво.
  • Обід: пісний борщ, розсипчаста гречана каша, шматок відвареної яловичини.
  • Полудень: домашній сир з ягодами.
  • Вечеря: запечений короп, розсипчастий рис.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Рецепти Кращі (@ goood.cooking) 18 Січ 2019 в 2:31 PST

Рецепти страв на кожен день

Використовуючи дозволені продукти і поєднуючи їх по-різному, можна готувати різні перші і другі страви. Вони легкі в приготуванні, не вимагають багато часу і кулінарних умінь.

При панкреатиті можна готувати молочно-овочевий крем-суп.

Перші страви

Суп-пюре з моркви і кабачків

Картопля, морква відварити, кабачки припустити до м’якості. Готові овочі протерти через сито або збити блендером, розвести овочевим відваром до бажаної густоти. Довести до кипіння і трохи посолити.

Молочно-овочевий крем-суп

Кабачки, моркву, цвітну капусту нарізати і відварити до готовності. Збити блендером до пюреобразного стану, посолити, влити склянку молока, довести до кипіння.

Молочний суп з м’ясним фаршем

Яловичину пропустити через м’ясорубку. Рис зварити до в’язкого стану, перетерти, додати разом з рисовим відваром до м’яса. Додати молоко, посолити і закип’ятити.

Протертий суп з перловки

25 г перловки всипати в киплячу воду, відварити до готовності. Крупу перетерти через сито, відвар процідити. Всі компоненти разом, додати відварені картопля і морква, довести до кипіння. У готовий суп можна додати шматочок вершкового масла.

Суп вівсяний слизовий

У 400 мл окропу висипати 49 г вівсяних пластівців. Варити на повільному вогні протягом години. Отриману масу процідити через сито. Відвар посолити, додати дрібку цукру, довести до кипіння. Коли суп охолоне до 60 ° C, додати в нього суміш з 150 мл молока і 1/3 яйця, 15 г вершкового масла, добре перемішати.

В дієтичне меню може входити куряче суфле.

Картопляний дієтичний суп

Складові:

  • картопля — дві шт .;
  • рис — 100 г;
  • маленька цибулина;
  • морква — одна шт .;
  • брокколі — 50 г;
  • сіль за смаком.

Приготування: картопля чиститься, нарізається кубиками і укладається каструлю з холодною водою ємністю 2 літри. Туди ж кладуть промитий рис, порізану цибулину. Морква натирається на дрібній тертці, кладеться в суп разом з брокколі. Варити суп треба на маленькому вогні, поки рис і овочі не будуть готові, перед самим виключенням необхідно посолити, перед подачею на стіл в блюдо треба додати зелень, чайну ложечку рослинного масла.

Другі страви

куряче суфле

Куряче філе відварити, пропустити через м’ясорубку. Змішати фарш з невеликою кількістю молока, борошна і яєчним жовтком. Додати окремо збитий білок, посолити, акуратно перемішати. Отриману масу викласти у форму і запекти.

сирний пудинг

Сир протерти через сито, змішати з молоком в пропорції 3: 1. Додати збиті білки двох яєць і ложку манки. Все перемішати, викласти у форму і випікати 10 хвилин.

Парові рибні котлети

2 шматки білого хліба замочити в 30 мл молока. Пропустити через м’ясорубку 300 г хека, розмочений хліб. У фарш додати яйце, трохи посолити, сформувати котлети. Готувати на пару 20 хвилин.

Кнелі з яловичини

350 г яловичини перемолоти на м’ясорубці, додати 2 шматочки білого хліба, розмоченого в молоці. Посолити, вмішати яйце. Ложкою формувати кнели, викладати їх в киплячу воду. Готувати на повільному вогні близько 10 хвилин.

Омлет на пару

2 білки перемішати з 70 мл молока. Білкову масу вилити у жароміцних ємність і готувати в пароварці 15-20 хвилин. Якщо немає пароварки, омлет можна варити в одноразовому пакеті. Пакет з білковою масою щільно зав’язати, покласти в каструлю з киплячою водою. Варити 15-20 хвилин.

Каша рисова в’язка

4 склянки води довести до кипіння, додати дрібку солі. Всипати 1 склянку рису, варити на повільному вогні 40 хвилин. Протерти через сито.

Каша манна

1/4 склянки манної крупи змішати з 1/2 склянки води. Стакан води і склянку молока довести до кипіння. Постійно помішуючи, влити манну суміш. Варити на повільному вогні 2 хвилини.

тефтелі яловичі

Складові:

  • яловичина — 150 г;
  • молоко — дві столові ложки;
  • чорнослив (можна урюк) — 10 г;
  • вершкове масло — чайна ложка;
  • сметана — 20 г.

Приготування: м’ясо пропускається через м’ясорубку два рази, чорнослив звільняється від кісточок і нарізається тоненькою локшиною. До фаршу додаємо м’ясо, молоко, яйця, чорнослив і сіль, потім ретельно вимішуємо. Отримана м’ясна маса ділиться кульки, які запікаються в духовці, перед готовністю поливаються сметаною.

морквяні сирники

Складові:

  • сир 9% — 150 г;
  • морква — 50 г;
  • вершкове масло — 20 г;
  • манна крупа — 5 г;
  • одне сире яйце;
  • цукор — 20 г;
  • пшеничне борошно — 30 г.

Приготування: морква натирається на дрібній тертці, додається манна крупа. Додаємо сир, яйце, сіль, майже всю муку, вимішуємо. Формуємо сирники, паніруємо в борошні й обсмажуємо, після чого доводимо в духовці до готовності.

Дієта №5 за Певзнером

Інгредієнти в наведених рецептах можна міняти на аналогічні, тоді дієта при панкреатиті буде переноситися набагато легше.

понеділок

сніданок· Омлет на пару з двох білків і одного жовтка;

· чай з молоком.

Другий сніданок· Яблуко печене;

· Відвар шипшини.

обід· Овочевий протертий суп;

· картопляне пюре;

· Парові тефтелі з яловичини.

Полудень· сирна запіканка;

· Ягідний кисіль.

вечеря· Рідка вівсяна каша;

· Відварна курка.

вівторок

сніданок· каша рисова;

· Запечені сирники;

· чай з молоком.

Другий сніданок· Кефір;

· Галети.

обід· Гречаний суп з овочами;

· Суфле з курячого фаршу;

· Вермішель.

Полудень· Нежирний сир;

· компот із сухофруктів.

вечеря· Відварна камбала;

· Овочеве рагу з картоплі, моркви і кабачків.

середа

сніданок· каша манна;

· чай з молоком.

Другий сніданок· Розбавлений абрикосовий сік;

· Запечена груша без шкірки.

обід· Крем-суп з гарбуза;

· Запечені котлети з індички;

· В’язка гречана каша.

Полудень· Полуничне желе.
вечеря· Суфле з яловичини;

· Пюре з цвітної капусти.

четвер

сніданок· Манний пудинг;

· чай з молоком.

Другий сніданок· Вінегрет з варених овочів без капусти і огірків;

· Шматочок підсушеного хліба.

обід· Овочевий суп з фрикадельками;

· Кнели з індички;

· Макарони.

Полудень· сирна запіканка;

· Компот з ягід.

вечеря· Парові котлети з кролика;

· вівсяна каша.

п’ятниця

сніданок· манна каша;

· чай з молоком.

Другий сніданок· Фруктове пюре;

· Сухарик.

обід· Картопляний суп-пюре;

· Запечена тріска;

· Тушковані кабачки.

Полудень· Молочний кисіль;

· Галети.

вечеря· Запіканка з курячого фаршу та овочів.

субота

сніданок· яйце некруто;

· Сирне суфле;

· чай з молоком.

Другий сніданок· Пюре з груші і яблука;

· трав’яний чай.

обід· Суп-пюре з кабачків;

· Відварна куряча грудка;

· картопляне пюре.

Полудень· Салат з відвареного буряка і чорносливу.
вечеря· Котлети з яловичини на пару;

· Вермішель.

неділя

сніданок· Каша манна з маслом;

· чай з молоком.

Другий сніданок· Сирне суфле;

· Відвар шипшини.

обід· Рисовий суп з гарбузом;

· Котлети з хека;

· В’язка гречана каша.

Полудень· Молочний кисіль;

· Прісне печиво.

вечеря· Кнели з яловичини;

· Гарбузове пюре.

Серед наведених страв дієти столу №5 багато самих звичайних продуктів, немає необхідності обмежувати себе у вживанні м’ясних страв, молочних, овочевих. Слід тільки дотримуватися розробленої лікарем схеми, не зловживати забороненими продуктами, рецепти повинні зменшити навантаження на організм, а не збільшити її.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector