Дієта при мастопатії: зразкове меню на кожен день

Мастопатія — хвороба молочних залоз, викликана збоєм в гормональному фоні у жінок. Захворювання пов’язане з появою доброякісних утворень в грудях. Симптомами їх появи служать біль і виділення з молочної залози. Освіти можуть змінитися в злоякісні. Діагностуванням недуги займається мамолог.

Велике значення при даній патології відіграє спеціальна дієта. Правильне харчування дозволить поліпшити і підвищити ефективність застосовуваних ліків.

1
Особливості захворювання і лікування

Виділяють три види мастопатії:

  • дифузна — поява вузликів в молочних залозах;
  • вузлова — розміри новоутворень від горошини до волоського горіха;
  • фіброзно-кістозна мастопатія (ФКМ) — захворювання, пов’язане із зайвою розростанням тканини в змішаній формі (дрібні освіти і вузли).

Виникнення останньої пов’язано зі спадковістю, забрудненої екологією і незбалансованим харчуванням. Поява ФКМ тісно взаємопов’язано з підвищеним рівнем естрогену в організмі жінки. Численні дослідження довели, що даний гормон провокує появу патологічних тканин в організмі.

Мастопатія може розвинутися на тлі наступних причин:

  • відсутність статевих контактів;
  • безпліддя, пов’язане з абортом або порушенням менструального циклу;
  • збої в обмінних процесах (цукровий діабет, ожиріння);
  • сильні стреси і психологічні розлади;
  • генетична схильність;
  • захворювання, пов’язані зі статевою системою (при відмові від лікування ендометриту можливий розвиток мастопатії);
  • неправильний спосіб життя, який негативно впливає на внутрішні органи (недуга може розвинутися у жінок, які не надають собі час для відпочинку);
  • вживання великої кількості їжі.

Лікування мастопатії відбувається наступним чином:

  • коригується харчування;
  • використовується правильне білизна;
  • застосовуються сечогінні та протизапальні препарати;
  • проводиться гормональна терапія;
  • проводиться операція, якщо медикаменти не дали результату.

2
Основні принципи дієти

Завданням дієти при мастопатії є нормалізація гормонального фону. Це досягається шляхом дотримання певних принципів:

  1. 1. Вживання продуктів, які містять кислоти омега-3 і омега-6. Найбільше їх в жирній рибі, наприклад форелі або скумбрії.
  2. 2. Виключення з раціону харчування великої кількості тварин кислот, які порушують роботу печінки. Печінка бере участь в системі гормонального обміну. Збої в її функціонуванні ведуть до збільшення розростання сполучної тканини, яка є причиною появи новоутворень.
  3. 3. Виключення газрованних напоїв і кави.
  4. 4. Включення в раціон достатньої кількості овочів і фруктів. Дані групи продуктів нормалізують роботу кишечника, який виводить зайву кількість гормонів, що веде до появи мастопатії.

рекомендації:

  • їжа не повинна містити різні барвники і консерванти;
  • страви необхідно відварювати, тушкувати, запікати, готувати на пару;
  • збільшити вживання продуктів, багатих на йод: морської капусти і морепродуктів;
  • усунути затримку води в організмі, яка провокує появу небажаних тканин в грудях (щоб вода не затримувалася в організмі, необхідно обмежити вживання солі та різного роду консервів).

При дотриманні цих нескладних правил ризик розвитку хвороби різко скорочується.

Особливих відмінностей в дієті при різних формах мастопатії немає. При дифузній формі мастопатії калорійність споживаної за день їжі не повинна перевищувати 2000 ккал. Прийоми їжі слід розділити на сніданок, обід, вечеря, два перекуси і стакан нежирного кефіру перед сном.

3
Зразкове меню

Щоб в раціоні присутні різні страви, можна скласти зразкове меню на кожен день. Є коштує шість разів (в таблиці нижче тільки п’ять прийомів їжі. — Ред.) На добу. Найбільш калорійні продукти краще з’їдати до двох годин дня. В добу варто споживати не більше 2000 ккал.

Зразкове меню по днях:

День тижня

харчування

Понеділок

  • Сніданок: геркулесова каша з курагою і горіхами;
  • другий сніданок: будь-який фрукт;
  • обід: салат зі свіжої капусти, огірків і болгарського перцю, кремовий суп з брокколі, риба (приготована у фользі в духовці);
  • полудень: будь-які ягоди;
  • вечеря: тушковані кабачки з курячою грудкою

Вівторок

  • Сніданок: відварені яйця і шматок зернового хліба;
  • другий сніданок: груша;
  • обід: салат з морквою, щі з квашеної капусти, запечені кабачки і баклажани;
  • полудень: сир з бананом;
  • вечеря: запечена індичка і відварна локшина

середа

  • Сніданок: зерновий хліб з натертим сиром і помідором, запечений в духовці;
  • другий сніданок: яблуко, приготоване в духовці;
  • обід: вінегрет з квашеною капустою, борщ, тефтелі на пару;
  • полудень: сир 1% -й з нежирною сметаною;
  • вечеря: запіканка з сиру

четвер

  • Сніданок: каша з гречаної крупи;
  • другий сніданок: будь-цитрус;
  • обід: салат зі свіжих овочів, суп-пюре з брокколі, парові котлети з яловичого фаршу;
  • полудень: тост з сиром;
  • вечеря: кальмари з овочами, запечені в духовці

п’ятниця

  • Сніданок: знежирений сир і нежирна сметана;
  • другий сніданок: зелене яблуко;
  • обід: капустяно-морквяний салат, запіканка з картоплі і яловичини, бульйон з курки;
  • полудень: овочевий салат;
  • вечеря: відварений рис, яблучний пудинг

субота

  • Сніданок: омлет з двох яєць, хлібні тости, зелений чай;
  • другий сніданок: банан;
  • обід: морквяний салат, парові котлети з щуки, суп з квасолі, компот з яблук;
  • полудень: тост з сиром;
  • вечеря: відварені макарони з креветками, зелений чай і чайна ложка меду

неділя

  • Сніданок: каша з ячної крупи;
  • другий сніданок: будь-цитрус;
  • обід: квасолевий салат з морквою і капустою, суп-пюре з овочів, відварна риба і запечена картопля, компот із сухофруктів;
  • полудень: чай зелений, трохи родзинок;
  • вечеря: приготоване на пару м’ясо птиці з овочами, груша з фруктовим соусом
Посилання на основну публікацію
Adblock
detector