Дієта при алергії у дітей і дорослих: меню на тиждень, харчування годуючої мами (ГВ), у немовляти, лікування шкіри, обличчя,

Як правильно харчуватися при алергії
Алергія — це реакція імунної системи на чужорідний білок, який потрапляє всередину організму. Що найцікавіше, в перший раз ваше тіло може ніяк не відреагувати на алерген. Тільки після другого-третього контакту з цією речовиною може проявитися свербіж, нежить, почервоніння і т. Д. Тому часом дуже складно визначити, на що ж у вас дійсно алергія: на ліки, на тварин, на погодні умови або на продукти.
Як правильно харчуватися при алергії

На які продукти найчастіше буває алергія

Алергія може бути на що завгодно, починаючи з полуниці, закінчуючи пшеницею. Перерахувати все просто неможливо. Але найчастіше це стосується яєць, молока, морських мешканців (мідій, кальмарів, молюсків, риби), горіхів, шоколаду, цитрусових.

Рідше наш організм реагує на певний вид м’яса. Це може бути або птах, або свинина, або яловичина. Іноді розвивається несприйнятливість молока. Але тут потрібно бути уважним, так як алергія і непереносимість — дві різні речі. Якщо вам погано від коров’ячого і від козячого молока, значить, у вашому організмі не виробляється речовина, відповідальна за засвоєння лактози.

У багатьох дорослих людей таке відбувається. Такі люди не вживають взагалі молочну продукцію, будь то сир або масло, сметана і т. Д. Навіть шоколад, в складі якого є цей інгредієнт, може викликати бурхливу реакцію, аж до набряку Квінке.

Яйця — один з найсильніших алергенів. Причина в білку, багатого альбуміном. Але якщо його зрадити термічній обробці (зварити або запекти), то дана речовина стає менш активним. Ви можете їсти булочки або салати. А ось пити сирі яйця не рекомендується — від цього буде тільки гірше.

Риба практично не втрачає алергенних властивостей. Навіть якщо ви її відваріть або запече, аллергику після її вживання буде погано. Але при цьому не обов’язково, що всі морські або річкові мешканці викликають захворювання. Часто організм реагує або на крабів і кальмарів, або на раків і устриць, або на червоне м’ясо.

Як проявляється алергія на їжу

Чутливість до продукту може бути настільки високою, що у людини відразу починається задуха, нудота, головний біль, блювота, набряк. При цьому досить лише одного запаху нестерпного речовини, щоб проявилися перераховані симптоми. Тому харчування при алергії повинно ретельно контролюватися, щоб в якомусь страві випадково не опинився заборонений інгредієнт.

Якщо ви допустите помилку, може початися загострення. Ви повинні бути уважними, прислухатися до своїх відчуттів. Якщо будуть виявлені перші ознаки алергії (слабкість, озноб, свербіж, набряк, висип), терміново вживайте спеціальні ліки або викликайте швидку. Якщо симптоми алергії не яскраво виражені, все пройде через пару діб.

Що можна їсти при алергії

Залежно від того, на що у вас алергія, ваш лікуючий лікар порекомендує дієту, основне завдання якої — очистити організм від чужорідного білка. Коли період загострення буде пройдений, вам знадобиться далі дотримуватися певного режиму, щоб не виникло повторного контакту з алергеном.

Хворим зазвичай рекомендують такі продукти:

Борошняні вироби

Добова норма — не більше 250-350 г (в залежності від способу життя і маси тіла). Дозволяються будь-які здобні борошняні вироби, висівковий або житній хліб. А з продуктами з пшениці, слід бути акуратним. Не варто купувати пиріжки з начинкою.

супи

Не можна їсти рідкі страви, приготовані на крутому м’ясному бульйоні. Можна їсти борщ, борщ, суп. Однак тут діє одне правило — використовуються тільки дозволені продукти. Навіть якщо у вас на рибу або гриби немає алергії, краще не експериментувати.

м’ясо

Допускаються нежирні сорти птиці, яловичини. М’ясо або готується на пару, або вариться, або запікають у духовці. Допускаються дієтичні сосиски, в складі яких немає ні барвників, ні смакових добавок (глутамат), ні стабілізаторів.

риба

Риба дозволяється, природно, якщо у вас немає на неї алергії. Вибираємо тільки нежирні сорти. З філе можна готувати парові котлети. Не можна їсти консерви, будь вони у власному соку або в томаті. Там містяться добавки, які негативно позначаються на здоров’ї.

Молочна продукція

Найкраще вибирати ультрапастеризоване молоко, так як воно проходить кілька стадій обробки, і в ньому не містяться небезпечні речовини. Допустимі і кисломолочні напої (кефір, ряжанка, кисле молоко), єдине але — продукція повинна бути натуральною, без пальмового масла і сухого порошку. Те ж саме стосується сиру з нежирним прісним сиром.

Також читайте:  Непритомність при вагітності: на ранніх термінах, 1, 2, 3 триместр - причини, що робити, лікування, народні засоби, ускладнення, перша допомога, фізкультура

яйця

Раніше згадувалося, що яйця входять в категорію небезпечних, навіть заборонених продуктів алергіка. Але в більшості своїй це стосується сирих. Тому готуйте їх або некруто, або робіть парові омлети (краще без жовтка).

гарніри

У період загострення можна їсти тільки каші з дозволених круп (гречка, перловка, пшоняна), потім поступово потрібно вводити в раціон макаронні вироби, бобові. Готуються гарніри на воді, без додавання молока, цукор, масла, приправ.

Овочі

Харчування при алергії повинно бути збалансованим. Людина не повинна споживати занадто багато вуглеводів, так як це може призвести до повторного загострення. Тому потрібно їсти капусту, огірки, баклажани, гарбуз, кабачки. У невеликих дозах допускається і картопля. Будьте обережні з томатами, так як вони викликають алергію.

Дозволяється гасити, варити, запікати, робити салати. Зверніть увагу: при термічній обробці в деяких продуктах алерген знищується або його дію слабшає. Тому все ж краще перший час не їсти овочі сирими.

фрукти

Вибираючи фрукти та ягоди, стежте за тим, щоб вони були вирощені у вашому регіоні. Закордонні екзотичні делікатеси можуть завдати найсильніший шкоди вашому здоров’ю, аж до отруєння. Перед транспортуванням багато виробників обробляють фрукти хімією або воском, щоб ті зберігалися довше.

солодощі

Без глюкози наш мозок просто не зможе нормально працювати. Насправді існує багато альтернатив. Дозволяється їсти желе. Воно не тільки смачно, але і корисно. Обволікаючи шлунок, желе не дає алергенів всмоктуватися. Тільки пам’ятайте, що його потрібно готувати, а не купувати в пачках. Почитавши склад, ви зрозумієте, чому магазинну продукцію краще не вживати.

І також допускається невелика кількість цукерок, зроблених на сорбите або ксиліт. Природно, потрібно дотримуватися норму — максимум 100 г на добу, не більше. Інакше ходити вам з висипом і свербіти найближчі дві доби.

соуси

Забороняються майонези, кетчупи, гірчиці. Але можна готувати домашні соуси на овочевих бульйонах. Тільки ніяких приправ, жирів, прянощів, перцю в них не повинно бути. Постарайтеся якомога менше додавати солі, яка затримує воду в організмі, через що може знову ж трапитися алергічна реакція.

напої

Можна пити неміцний чай, соки з дозволених овочів і фруктів, компоти, відвари. У добу потрібно випивати не менше 1,5 л рідини. Не забуваємо про мінеральну або очищеній воді без газу. Виключаємо всі спиртні напої. Краще утриматися від дешевого алкоголю (особливо пива та вина), так як в них занадто багато хімії. Не можна вживати каву.

Пам’ятка хворого

Ваша першочергова задача — позбутися від симптомів прояву (висипу, свербежу, подразнення) і очистити організм від алергену. Дієтичне харчування виконує одночасно дві основні функції. Перша — діагностична, друга — лікувальна. Виключаючи або вводячи поступово продукти в своє меню, можна легко виявити безпосередню причину.

Вводити в раціон новий інгредієнт потрібно обережно. Пробуючи навіть одну полуничку або виноградинку, ви ризикуєте своїм здоров’ям (особливо якщо проявляється алергія дуже швидко і сильно). Тому біля вас повинна лежати аптечка, щоб рідні чи друзі могли надати першу допомогу. Не займайтеся експериментами наодинці.

Дієта при алергії — це здорове, повноцінне, правильне харчування, в якому не повинно бути шкідливих продуктів харчування. Не купуйте напівфабрикати або продукти швидкого приготування. Не лінуйтеся обробляти м’ясо і рибу самостійно. У фасованому філе, консервах, заготовках містяться барвники, стабілізатори, ароматизатори, інші добавки, які в кінцевому підсумку спровокують погіршення.

Читайте склад, вимагайте надати вам сертифікати. Завдяки цьому ви зможете убезпечити себе від фальсифікату. Звичайно, все ж існує ймовірність того, що в майонезі або кетчуп містяться речовини, не зазначені на упаковці. Але так ви хоч трохи убезпечите себе, звівши ризик придбання неякісних продукт до мінімуму.

Дієта в період загострення

Людині, який виявив перші симптоми алергії, потрібно перейти на неспецифічну дієту. Не можна вводити заборонені продукти, поки не настане повне покращення. Але навіть якщо ви відчуваєте себе чудово, краще почекати пару тижнів.

Зверніть увагу: дієта при алергії не підкоряється закону: «Якщо дуже хочеться, то трохи можна». Ви спровокуєте загострення. Виключіть зі свого раціону високоалергенні продукти, на які організм гостро реагує. це:

  • Деякі сорти риби, морепродукти (чорну і червону ікру, мідії, кальмари, рапани).
  • Будь-яка свіжа і кисломолочна продукція, яйця.
  • Консерви, маринади, копчені, гострі, солоні страви, прянощі, приправи, соуси.
  • Перець, гарбуз, томати, буряк, баклажани, морква, щавель, селера. І також не можна їсти ягоди і фрукти, особливо ті, які мають яскраво виражений червоний або помаранчевий окрас, цитрусові.
  • Пакетовані соки, газовані напої, ароматизовані йогурти з добавками і жувальні гумки.
  • Сухофрукти, наприклад, родзинки, курага, фініки, інжир, бджолиний мед, все гриби, всі види горіхів. Під табу солодощі типу мармеладу, карамельок, шоколаду та кондитерських виробів з його додаванням.
  • Домашні фруктові соки, компоти, інші напої, приготовані з додаванням ягід, фруктів і овочів, кави і какао, алкогольні напої.
  • Всі продукти харчування, де є харчові добавки (емульгатори, консерванти, барвники, ароматизатори).
  • Привезені з інших країн фрукти.
Також читайте:  Як дізнатися стать дитини: на якому тижні можна, таблиця, за датою, крові, зачаття, на ранньому терміні без УЗД

Під великим питанням залишаються продукти харчування, які входять в категорію середньої активності. Вони можуть викликати алергію, але такі випадки дуже рідкісні. Тому виключати їх потрібно тільки за призначенням вашого дієтолога. Отже, проблеми можуть бути з деякими злаковими (пшениця, кукурудза, гречка, жито), жирними сортами м’яса (свинина, конина, баранина, індичка, кролик), фруктами і ягодами (червона, чорна смородина, персики, банани, брусниця, абрикоси, журавлина, кавун). А також спровокувати негативну реакцію вашого організму можуть такі овочі, як зелений перець, картопля, горох, деякі бобові.

Третя категорія — це низькоалергенні продукти харчування, які як раз і потрібно їсти в період загострення алергії. Можна їсти окремі сорти риби (тріска, морський окунь), нежирне м’ясо, кисломолочні продукти, субпродукти, рисові, гречані, кукурудзяні хлібці. І також рекомендується їсти овочі, зелень, але тільки коли ви переконаєтеся, що у вас немає на них алергії. Безпечними вважають вівсяну, перлову, рисову, манну крупи, вершкове масло, соняшникова, оливкова олія, зелені яблука і груші, аґрус і білу смородину. Допускаються сухофрукти (це можуть бути сушені яблука, груші і чорнослив).

Основні правила харчування при алергії

Ви можете харчуватися повноцінно, збалансовано, не відмовляючи собі в маленьких святах живота. Головне — знати міру, не переїдати. Не їжте більше, ніж потрібно, навіть якщо ваш організм нормально переносить улюблений продукт. Якщо ви за один раз з’їсте 2 полунички, нічого з вами не станеться. Коли ж ви скористаєтесь кілограм цієї смачної ягоди, алергія відразу ж проявиться.

Не забувайте про різноманітність. Не варто зациклюватися на чомусь одному. Якщо ви перестанете їсти фрукти, овочі, рибу, а будете сидіти на одних кашах, звідки вашому організму брати вітаміни. Потрібно урізноманітнити щоденний раціон, звичайно, в дозволених дієтою рамках.

Краще вживати один вид продуктів раз в три дні. Тобто якщо в понеділок ви їли брокколі, краще приготувати з нього страви в наступний раз не раніше, ніж у четвер. Така вимога пояснюється тим, що прояви алергії можуть мати місце при накопиченні певної кількості білка.

Правильно склавши меню, ви зможете пом’якшити, навіть повністю запобігти згубний вплив алергенів. Наприклад, людям, що страждають від пилку квітів і дерев, категорично не можна включати в свій раціон більшу частину кісточкових фруктів і ягід. Їм знадобиться виключити зі свого життя горіхи, селера, кріп і морква.

Тим, хто страждає від алергії на злакові або лугові трави, рекомендується обмежити вживання хліба і різних хлібобулочних виробів. Під заборону також потрапляють хлібний квас, макаронні вироби, манна крупа, панірувальні сухарі, морозиво, халва, все бобові, щавель.

При алергії на складноцвіті рослини (наприклад, на полин або амброзію), буде потрібно виключити з повсякденного раціону дині, кавун, зелень і гострі спеції. Варто дуже обережно поставитися до соняшниковій олії і похідним продуктам. Під величезним забороною майонез, гірчиця, халва. При виникненні алергії на лободу категорично заборонено їсти шпинат і буряк, персики і груші, екзотичні фрукти, мед і деякі види приправ.

Як уникнути появи алергії в майбутньому

По-перше, треба запитати у вашого лікуючого лікаря, які продукти вам можна вживати в подальшому. Щоб виявити заборонені, вам доведеться здати кров на IgE. Чітко дотримуйтеся рекомендацій дієтолога, так як навіть банальна петрушка може призвести до рецидиву.

По-друге, готуйте все самостійно. Ніяких напівфабрикатів або фастфудів. Ніколи возитися з приготуванням котлет та млинців? Зробіть все це в один з вихідних, заморозьте, складіть в пакетик. Коли знадобиться приготувати що-небудь на швидку руку, просто киньте заготовку на сковороду або розігрійте в мікрохвильовій печі (в залежності від того, яке це блюдо).

Якщо вам все-таки доведеться купити який-небудь готовий продукт (консервовані помідори, горошок, огірки, тушонку і т. Д.), Завжди попередньо читайте склад. І якщо там занадто багато хімії і незнайомих вам абревіатур, краще від нього відмовитися. Знайти повністю натуральну продукцію навряд чи вдасться, так як в консерви додають речовини, які не дають вмісту прірву. Але чим менше всякої гидоти там буде, тим краще.

У ресторанах, кафе уточнюйте у офіціантів, з чого ж блюдо складається. І обов’язково попросіть його попередити кухаря, що у вас, наприклад, на пилок, перець або якусь речовину алергія. Мало які секрети зберігаються на їхній кухні. І також чиніть їм і в гостях. Якщо ви будете слідувати перерахованим правилам, алергія буде не такою страшною.

Посилання на основну публікацію
Adblock
detector