Де і як зберігати банани в домашніх умовах: щоб не чорніли, дозріли, чи можна в холодильнику, як довго, з чим не можна

Як правильно зберігати стиглі і зелені банани
Єдиний недолік бананів термін зберігання – він досить нетривалий. Наведені в статті рекомендації та поради допоможуть зберегти свіжість і смак цього делікатного продукту.

Як правильно вибрати банани зберігання

В першу чергу потрібно звертати увагу на колір шкірки банана – чим вона жовтіше і яскравіше, тим більше стиглим виявиться фрукт і тим швидше він зіпсується.

Про що говорять колір і форма

Якщо ви збираєтеся вжити фрукт сьогодні ж або протягом двох – трьох днів, варто придбати гроно самих жовтих бананів, що ви знайдете в магазині. Саме вони – самі стиглі і смачні, з ідеально м’якою м’якоттю і насиченим ароматом.

Зелені банани – незрілі, з твердою, ледь солодкою м’якоттю і злегка трав’янистим смаком, їх можна довго зберігати. Незабаром вони доспеют до потрібного стану, і шкірка придбає звичний жовтий колір. Чекати повного дозрівання необов’язково – зелені банани так само корисні для організму, як і жовті, але через пониженого вмісту вуглеводів менш калорійні.

Золота середина – це жовті банани з зеленим хвостиком, вони придатні і до вживання в день покупки, і для нетривалого зберігання протягом декількох днів.

Сірі цятки, сліди цвілі, що лопнула шкірка – все це говорить про порушення режиму зберігання при транспортуванні. Бурі цятки – ознака переспілі банани, який потрібно вжити якомога раніше. Чим більше плям, тим вище ступінь зрілості.

Шкоди здоров’ю такий плід не принесе, але і задоволення теж – м’якоть переспілих фруктів пухка, легко кришиться і ламається.

Найсмачніші і якісні плоди – тверді і пружні на дотик, округлої форми, без чітких реберець.

Категорії зрілості бананів

На основі кольору шкірки бананів виділяють різні ступені їх зрілості:

1. Рівномірно зелений – незрілі плоди, зазвичай їх відправляють з країни-імпортера для подальшого поширення.
2. Зелено-жовтий – фрукти починають дозрівати, готові до постачання оптом.
3. Жовто-зелений – практично дозрілі, що поставляються в роздрібні торговельні мережі.
4. Жовтий з зеленими хвостиками – майже стиглі фрукти, які вже придатні для викладки на прилавках магазинів.
5. Рівномірно жовтий – стиглий плід; банани такого кольору вважаються ідеальними для продажу.
6. Жовтий з коричнево-бурими плямами – перезрілі плоди.

Нормативний термін зберігання бананів

На оптових складах, куди банани потрапляють ще незрілим, вони зберігаються протягом півтора – двох місяців. У домашніх умовах термін зберігання значно менше.

Рівномірно жовті і жовті в цяточку плоди зберігаються лише кілька діб, жовті з зеленими хвостиками – близько тижня, жовто-зелені і поступово дозрівають можуть пролежати півтори – два тижні.

Найдовше зберігаються заморожені або висушені фрукти – вони придатні до вживання протягом півроку після заморозки і протягом року після сушки.

Як псується банан в домашніх умовах

У звичайній міській квартирі важко створити оптимальні умови зберігання, і вже через 2-3 доби на фруктах поступово почнуть з’являтися невеликі темні ділянки і бурі цятки.

Такі плоди все ще можна вживати, більш того, в ледь почали темніти плодах сконцентровано максимальну кількість поживних речовин.

Чому банан темніє

Темні цятки на гладкій жовтої поверхні фрукта з’являються в міру перезрівання і втрати ним вологи. Шкірка банана менш щільна, ніж у ананасів, апельсинів або манго, і нездатна захистити плід так само надійно, а тому не може запобігти його поступове висихання.

Слідом за шкіркою починає поступово темніти і сама м’якоть, що відбивається на якості смаку, і тільки після значного потемніння плід псується.

Як зберігати стиглі банани будинку, щоб вони не чорніли

Якщо зелені або жовто-зелені плоди знайти не виходить, а зберігати банани передбачається більше тижня, є кілька способів продовжити їх свіжість.

Де краще залишати

Стиглі банани потрібно обов’язково вийняти з поліетиленового пакета, інакше виділяється конденсат призведе до їх потемніння. Для зберігання краще підійде паперовий крафтового пакет або пергаментний папір.

Гроно можна розділити, а кожен плід загорнути в папір окремо. Також можна обернути кожен хвостик банана канцелярським скотчем, харчовою плівкою або фольгою.

Пам’ятайте, що найбільш зрілі плоди розташовуються усередині грона, тому їх бажано вжити першими.

Незрілий груша або авокадо допоможуть уповільнити дозрівання бананів, в той час як зрілі яблука і дині, навпаки, його прискорять.

Повний список продуктів, з якими не варто тримати стиглі банани, виглядає так:

  • зрілі яблука;
  • зрілі груші;
  • кавуни;
  • дині;
  • картопля;
  • цибуля.

Банани здатні вбирати різкі запахи і купувати згодом неприємний присмак, тому не варто зберігати їх поруч з сильно пахучими продуктами – рибою, пахучими сирами, м’ясними виробами.

При якій температурі

Банани не терплять різких перепадів температури і схильні до дії прямих сонячних променів. Кращою температурою для них вважається близько 15 градусів Цельсія.

Ідеальні місця для зберігання фруктів – підвал, комора або балкон, але завжди потрібно враховувати пору року.

Температура нижче десяти або вище двадцяти градусів тільки прискорює дозрівання – фрукти чорніють буквально за добу.

Важливим фактором є і рівень вологості повітря – він повинен бути близько 85%. Підвищити вологість можна за допомогою спеціального приладу або відкритих ємностей з водою.

Чи можна класти в холодильник

Якщо ви вирішили зберігати банани в холодильнику, використовуйте полки в дверцятах або контейнери нижнього відсіку для фруктів і овочів, де підтримується оптимальна для них температура.

Де тримати зелені банани, щоб вони дозріли

Щоб прискорити природний процес дозрівання плодів:

  • забезпечте підвищену температуру і вологість в місці зберігання фруктів;
  • усуньте будь-які джерела світла;
  • покладіть поруч з бананами стиглі яблука, груші, дині, кавун, картопля або цибуля;
  • не тримайте плоди поруч з незрілими грушами і авокадо.

Особливості зберігання чищених бананів

Щоб зберегти апетитний вигляд очищених бананів до приходу гостей, збризніть зрізи соком яблука, лимона, апельсина або оцтом і покладіть в холодильник в герметичному контейнері. Кислота не дозволить фруктам потемніти протягом двох годин.

Зберегти банани без шкірки на два – три дні допоможе замочування в розведеною оцтом воді. Приготуйте суміш з оцту і води в співвідношенні 1: 4, далі замочіть в ній очищений плід на кілька хвилин. Оброблені фрукти слід помістити в контейнер і залишити його в прохолодному місці.

Оптимальними варіантами тривалого зберігання очищених фруктів є заморожування і сушіння (вяление).

Чи можна заморозити на зиму і як це зробити

Заморозити банани зовсім нескладно: їх можна помістити в морозилку цілком, порізати на шматочки або розім’яти в пюре.

Найкраще для заморозки підходять стиглі або перезрілі плоди. У майбутньому їх можна буде використовувати в тільки приготуванні, вони не придатні для безпосереднього вживання в їжу.

Цілі

Цілі банани краще заморожувати очищеними – так вони пролежать на місяць довше. Якщо фрукти настільки переспілі, що при очищенні їх м’якоть ламається і кришиться, то можна не знімати шкірку. В цьому випадку вам знадобиться обробна дошка, деко або піддон з холодильника.

Розстеліть на обраної поверхні папір для випічки, розкладіть на ній банани і помістіть в морозилку на кілька годин. Потім фрукти можна упакувати в закриваються зіп-пакети або в звичайний поліетилен.

Для зручності напишіть на кожному пакеті дату заморозки. Беріть стільки плодів, скільки вам потрібно для приготування, щоб весь пакет не відтавав.

шматочками

Підготовка до заморожування тут та сама, що і в першому варіанті. Банан очищається, розрізається на шматочки необхідної величини і потім поміщається в морозилку. Через годину шматочки можна діставати і перекладати в підписані по грамах і дат пакети.

пюре

Для приготування бананового пюре фрукти необхідно очистити і розрізати на дрібні шматочки, а потім ретельно розім’яти за допомогою вилки або блендера.

У готове пюре потрібно буде влити лимонний сік (1 столова ложка на 250 грам бананової маси), він допоможе продовжити свіжість продукту. Після цього перекладіть пюре в щільно закривається контейнер, напишіть на кришці дату заморозки і помістіть ємність в морозильну камеру. Зберігаються фрукти в такому вигляді не більше чотирьох місяців.

Правила зберігання бананів в промислових умовах

На оптових складах створюються наближені до ідеальних умови для збереження свіжості фруктів: підтримується оптимальна вологість і температурний режим, забезпечується безперервна циркуляція повітря, використовується спеціальна плівка, що запобігає втраті вологи. Так плоди залишаються свіжими до півтора місяців.

Щоб прискорити момент передачі в роздрібний продаж, нестиглі фрукти поміщають в спеціальну камеру і обробляються етиленом і азотом. Суміш газів впливає на крохмаль в м’якоті плоду, провокуючи його прискорене перетворення в цукор, а також на що міститься в шкірці хлорофіл. Так банан дозріває і жовтіє швидше.

Що приготувати з перезрілих фруктів

Плоди, термін придатності яких закінчується, можна використовувати в приготуванні смачних рецептів. Дуже часто їх додають в випічку – пироги, торти, пудинги, кекси, печива або банановий хліб, а також в кашу і млинці. Для всіх цих страв також можна використовувати плоди після розморожування. Заморожене пюре з фруктів підійде для приготування смузі або суфле.

З перестиглих бананів можна зробити сухофрукти, або, як їх ще називають, бананові чіпси. Сушити і в’ялити плоди можна на сонці, в духовці або в спеціальній сушарці. Зберігаються такі сухофрукти протягом року в будь-яких пластикових контейнерах, пакетах або скляних банках.

Посилання на основну публікацію