Чому фаст-фуд так шкідливий і як його уникнути

Фаст-фуд не дарма вважається небезпечним для здоров’я. Він не тільки шкодить нашому шлунку і судинах, а й викликає звикання. Чому він такий небезпечний і як його уникати, ми розповімо нижче.

Швидке харчування як стиль сучасного життя

З сучасним шаленим темпом життя не дивно, що фаст-фуд став невід’ємною її частиною. Буквально це назва перекладається як «швидка їжа», що чудово характеризує це явище в цілому. Звичайно ж, швидка їжа — це зручно, проте не тоді, коли швидкість завдає шкоду якості. Вперше фаст-фуд з’явився в XX столітті, як одне з явищ стрімко розвивається. Це й не дивно: люди шукали способи звільнити якомога більше часу, тому навіть такий важливий процес, як приготування їжі, був перенесений з кухонь на заводи.

Однак в результаті в 21 столітті це призвело лише до повального захоплення фаст-фудами. Зараз мільйони людей по всьому світу не тільки не уявляють свого життя без гамбургерів або хот-догів, а й роблять їх основою свого раціону. Фаст-фуд здається привабливим тому, що він насичений шкідливими жирами, а також смаковими добавками, які дуже швидко викликають у організму звикання. Крім того, фаст-фуд позбавляє від необхідності готувати, що для багатьох теж є дуже важливим фактором.

Однак не всі люди харчуються фаст-фудом тільки тому, що це приносить задоволення. Позначається і скажений темп життя: у більшості сучасних людей, особливо які живуть в мегаполісах, просто немає часу на повноцінний обід. Добре, якщо його замінюють бізнес-ланчі в ресторані. Однак багато задовольняються більш дешевими, найбільш шкідливими альтернативами.

Чи справді так небезпечний фаст-фуд?

Звичайно ж, якщо ви дозволяєте собі раз в 2-3 тижні з’їсти хот-дог, це не принесе вам серйозної шкоди. Однак в іншому дієтологи схильні ділити фаст-фуд на два типи: шкідливий і дуже шкідливий. Не забувайте про те, що швидке харчування не може вважатися корисною їжею. Навіть якщо в ньому знайдеться лист салату або шматочок огірка, це ще не робить його частиною збалансованого харчування.

Також читайте:  Правильна дієта у віці 20-40 років

Головна небезпека фаст-фуду полягає у високій концентрації жирів практично в кожному продукті. Особливо це стосується популярних і улюблених гамбургерів. Навряд чи ви це помітите, але котлета для гамбургера складається здебільшого з жиру, а не з м’яса. Величезна кількість того ж самого шкідливого жиру міститься в соусах: хоча ми звикли не звертати на них уваги, і не вважаємо їх чимось шкідливим, але самий звичайний соус для гамбургера може містити стільки ж калорій, скільки містить весь гамбургер. І звичайно ж, будь-які соуси на основі майонезу або схожі за складом — це справжня калорійна бомба. Тим більше що їх виготовляють в промислових масштабах і не завжди з якісних натуральних продуктів.

Чим небезпечний фаст-фуд

Ще спочатку його розвитку в Стародавньому Римі виробники фаст-фуду намагалися зробити все можливе, щоб ці страви були як можна більш калорійними. Розрахунок простий: людина, яка поспішає, хоче отримати максимум калорій, які вимагає організм, за мінімальну кількість часу.

Ось і виходить, що з’ївши всього лише один гамбургер, без добавок і напоїв, ви отримуєте приблизно третину від калорійності щоденного раціону. Додайте до цього солодку газовану воду, картоплю фрі і десерт — і будь ласка, тільки що ви вжили за один присід свою добову норму калорій. Але навіть це не така вже й проблема, а справжня проблема полягає в тому, що з цього харчування організм не отримує абсолютно нічого корисного. Природно, що ні в одному видів фаст-фуду не може йти мова про повноцінні овочах, фруктах, а відповідно містяться в них вітаміни і мінерали.

Чи може швидке харчування бути безпечним?

Під тиском прихильників здорового харчування навіть в мережах фастфуду ввели обов’язкові салати, натуральні соки і мінералку. Однак це не означає, що з’їдений в закладі фаст-фуду салат буде корисний. Наприклад, у компанії Макдональдс трапився казус: після перевірки виявилося, що в їхньому салаті міститься навіть більше жиру, ніж в гамбургері. Звичайно ж, він міститься не в самих овочах, а в жирному соусі, яким щедро присмачують салати. Так що, якщо ви хочете з’їсти салат, найкраще зробіть цей вдома або в хорошому ресторані.

Дієтологи рекомендують дотримуватися трьох нескладних правил:

Також читайте:  Насіння льону: користь, особливо продукту, ефективне схуднення

Не вживайте фаст-фуд в їжу частіше, ніж раз на 7-10 днів. Звичайно ж, чим рідше ви це робите, тим краще для вас.

Гамбургери, картопля фрі і солодка газована вода — це три стовпи, на яких тримається фаст-фуд, і які приносять найбільший збиток вашому здоров’ю. Постарайтеся їх уникати. А ще краще, якщо вам хочеться з’їсти гамбургер, Ви можете це зробити вдома.

Якщо днем ​​ви не встигали нормально поїсти і їли фаст-фуд, ввечері обов’язково поїжте нормально, щоб дати організму можливість пережити отриманий шок. А взагалі, якщо ви дуже голодні, краще з’їжте пару фруктів прямо на ходу. Тільки не йдіть в ресторан швидкого харчування, оскільки висококалорійні жирні страви, з’їдені на порожній шлунок, можуть привести до серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту в перспективі і миттєвої зупинки шлунка ще тоді, коли ви будете доїдати свій гамбургер.

Посилання на основну публікацію